Slavski kolači

Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koji slavi i to se zove krsno ime, sveti, sveto i blag dan, zapisao je Vuk Karadžić. Krsna slava je prastari običaj u kome se proslavlja domaći zaštitnik i davalac, koji su,među Slovenima, a i drugim narodima, najbolje održali Srbi. Danas je krsna slava običaj da pojedine porodice i rodovi smatraju svojim zaštitnikom jednog hrišćanskog svetitelja i uz posebne obrede i gozbu proslavljajunjegov praznik.Za slavu treba pripremiti slavski kolač, kuvano žito, crno vino i slavsku sveću. Slavski kolač je simbol Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se kolaččpreliva, predstavlja krv Hristovih rana. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) grčka skraćenica od ISUS HRISTOS POBEĐUJE.

  • Slavski kolač, 1kg (brašno T-500, so, kvasac, aditiv, jestivo ulje i voda)